diumenge, 22 de març del 2015

Gatsaules com aliment... a les cabres!

Tot un espectacle la floració del gatsaule (Salix caprea) als boscos encara sense fulla dels nostres Pirineus. Aquí i allà de manera dispersa apareix dins els boscos una nota de color groc ben llampant; són els peus masculins d’aquest arbre! Les flors –unisexuals- es disposen en inflorescències en aments anomenats genèricament com gatells perquè quan són joves recorden la densa i lluent pilositat de la cua d’un gatet. Però un cop es desenvolupa aquest ament surt una munió de flors amb dos llargs estams amb anteres d’un groc viu. Un sol arbre conté milers d’aments i aquests apareixen abans que les fulles i d’aquí la seva vistositat. En castellà es coneix com "sauce cabruno" que, de fet, és la traducció de l’epítet específic del nom científic –caprea- i tot plegat perquè antigament es donaven a menjar les fulles d’aquest salze a les cabres com a farratge. Actualment ja no es fa, però la floració del gatsaule segueix sent tota una exhibició de color.