dissabte, 17 de març del 2018

Plantes que ens fan somiar amb la Mediterrània


El romaní ja és ben florit quan encara no ha acabat l’hivern per poca bonança que faci. Aquesta mata o arbust aromàtic, molt comú a tota la Mediterrània, ha estat molt usat des de l'antiguitat com a condiment culinari, en perfumeria i, com el seu epítet clarament indica, també com a planta remeiera amb diferents usos lligats a les seves propietats com antiinflamatori i lleument antisèptic.

El nom llatí Rosmarinus prové de la conjunció de dos vocables llatins ros (i) maris ("rosada del mar"), que ja va ser emprat per escriptors clàssics com Ovidi i Virgili. Amb el pas del temps, l'expressió ros-maris es va contraure en les formes vulgars tardanes com romaris, i després a modificacions com romarum, romarius i romarium, que dóna lloc a l’actual romaní. La paraula llatina ros, rōris, que ens dóna clarament el mot rosada s'associa a una arrel indoeuropea ers (estar mullat), i la paraula mar, maris (mar) a un suposat vocable indoeuropeu mori- (massa d'aigua, mar). En idiomes propers també té el mateix origen: en castellà "romero", i en francès i italià "romarin" i "rosmarino" respectivament, que provenen de la variant ros (i) marinus encara més clarament relacionat amb el mar.

Sembla que hi ha dues hipòtesi per explicar aquesta estreta relació del romaní i el mar. Per una banda es diu que els mariners que viatjaven per la Mediterrània sempre portaven romaní com a planta medicinal i la utilitzaven com a vulnerari (per cops traumàtics), però una altra llegenda explica que el romaní no s’allunya massa del mar per tan flairós com és ja que el seu peculiar aroma era detectat pels mariners fins i tot abans de veure la costa. Sigui com sigui, una planta que ens fa somiar amb el mar.