dimecres, 24 de setembre del 2014
Senecis que semblen àrnica
El seneci pirinenc (Senecio pyrenaicus) és una planta que s'insinua pròpia dels Pirineus però que es troba repartida per bona part dels sistemes muntanyosos de la península ibèrica. Sovint s'ha confós amb l'àrnica per una certa semblança del capítol floral. Cal recordar que l'àrnica sempre té les fulles oposades i això ens permet diferenciar-la d'altres espècies semblants.
dijous, 10 de juliol del 2014
Plantes pensant en... la capa d'ozò
Molt semblant a la foto anterior d'Aster alpinus i sovint compartint el mateix entorn, trobem Erigeron uniflorus una altre asteràcia de captivadors capítols florals. Cal fixar-se amb la espesa pilositat que cobreix bona part de la planta i que sol ser habitual amb plantes que creixen als grans alçades i a les zones àrtiques com és el cas d'aquesta espècie. En aquesta altituds i latituds la radiació és molt extrema i les plantes se solen protegir amb una densa tofa de pèls. Adaptacions biològiques molts milers d'anys abans dels actuals forats de la capa d'ozó!!!
dilluns, 7 de juliol del 2014
Una planta... estel·lada!
El nom genèric d'Aster alpinus fa referència, en grec, al mot "estel" i francament no hi ha res més encisador que veure un prat alpí ben verd cobert d'una munió d'aquests capítols liles i grocs talment com si fossin estels.
dissabte, 5 de juliol del 2014
Estratègies (naturals) de protecció de plantes de pastures
Algunes plantes comencen a preparar-se per florir com aquesta cardigassa (Cirsium eriophorum) que sol créixer a prats de pastura. Però ja us podeu imaginar que el bestiar no toca ni una sola d'aquests inflorescències eriçades d'espines i amb una bonica teranyina de pèls blancs. Bona estratègia de protecció!
dimarts, 10 de juny del 2014
Narcissus... una alegria pels nostres sentits
Avui una planta rara als Pirineus, però freqüent a algunes muntanyes emblemàtiques com Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac i Montserrat. L'almesquí (Narcissus assoanus) és un narcís petitó, molt flairós i d'un groc tendre però cridaner. Una alegria pels nostres sentits.
dilluns, 9 de juny del 2014
Innocència, desig i modèstia... en una sola flor
El pensament silvestre o herba de la Trinitat (Viola tricolor subsp. subalpina) pertany també al gènere Viola i no sembla a primer cop d'ull que s'intueixi el color violeta tan propi d'aquest gènere. Amb tot, el nom trinitària deriva del llatí "trinitarĭus" -conjunt de tres- en al·lusió als tres colors de la flor en les plantes cultivades que de ben segur haureu vist: el color blanc representa la innocència, el groc és desig i el violeta és modèstia. Els tres colors junts representen el record i per aquest motiu se la coneix a moltes contrades com a "pensaments".
dissabte, 7 de juny del 2014
Una planta de pètals "canins"
La dent de ca (Erythronium dens-canis) és una planta que floreix tot just quan desapareix la neu. Tant el seu nom en català com l'epítet en llatí, refereix a la semblança amb una dent de gos. Però, on és aquesta similitud? No la veurem a menys que desenterrem el bulb que, justament té un color blanc marfil i forma de... dent canina!
dimecres, 4 de juny del 2014
El vigor de les fulles del faig
Les fulles del faig (Fagus sylvatica) al néixer són d'un verd francament primaveral amb les vores delicadament piloses. Aquest fullams creix dels brots amb tal celeritat que es diu que hom pot veure-les brollar a ull nu per poca paciència que es tingui. Pura energia de la natura!
Un símbol de l'amor?... les violes!
Aquesta flor pertany al gènere Viola (violetes, en català) i pren el nom a partir de llatí fent referència al color “violeta” atès què les seves flors solen tenir aquesta tonalitat. A la vegada el mot llatí "viola" procedeix del vocable grec "Io"; en la mitologia grega, "Io" era l'amant de Júpiter. Es diu que la dona de Júpiter estava gelosa d’ “Io”, motiu pel qual Júpiter la va protegir convertint-lo en un petit vedell. Perquè "Io" pogués alimentar-se bé, Júpiter va crear les plantes del gènere Viola. Tant l'origen llegendari de les violetes com el seu particular flaire ha estat el motiu per tal que aquesta flor es convertís en un símbol de l'amor. Molts amants han mostrat el seu amor regalant a la seva estimada unes violetes. La fragància de la violeta s'havia utilitzat també per crear filtres d'amor, amb els quals es podia conquerir la dona estimada. I fins i tot ara, molts perfums comercials tenen -en la seva oculta formulació- un toc de Viola.
dimarts, 3 de juny del 2014
Dendrocronologia i clima... posant anys als arbres!
Sabeu que hi ha una ciència -la dendrocronologia- que s'ocupa de la datació dels anells de creixement dels arbres, i que ja al s. XV Leonardo da Vinci va reconèixer la relació entre aquests anells i el clima que suportà la planta??? Amb aquestes tècniques s'ha datat dins l’avetosa del Clot dels Bous, prop dels Encantats, un avet de... 509 anys!
diumenge, 1 de juny del 2014
Així que marxa la neu dels prats... Ranunculus pyrenaeus!
A les prades humides de les parts altes de la Val d'Aran, no hi falta mai el Ranunculus pyrenaeus subsp. pyrenaeus així que marxa la neu. Un bon exemple d'un endemisme dels nostres Pirineus (i dels Alps).
diumenge, 4 de maig del 2014
Vent i primavera = Anemone
Una planta que defineix molt bé aquest cap de setmana al Pirineu: vent i primavera. Perfecte! La planta? Anemone vernalis, que significa justament això (anemos =vent i vernalis = primavera)
diumenge, 6 d’abril del 2014
Els acònits... calze o corol·la?

dimecres, 2 d’abril del 2014
dimarts, 1 d’abril del 2014
Preciositat i toxicitat a parts iguals
Anemone narcissiflora.... l'anemone de flors semblants al narcís. Preciositat i toxicitat a parts iguals. I és que moltes plantes de la família de les Ranunculàcies tenen alcaloides tòxics!
dilluns, 31 de març del 2014
dissabte, 29 de març del 2014
Subscriure's a:
Missatges (Atom)